Местата, които да посетите

Ягодинска Пещера - 4,9 км / 40 мин. пеша / 25 мин. с джип

Ягодинска е най-дългата пещера в Родопите. Понеже пещерата е образувана преди повече от 500 000 години, времето е дало възможност да се появят едни от най-красивите пещерни образувания, които са видими през целия туристически маршрут и разкриват великолепието на пещерата. Туристическото трасе е дълго над 1 км, в пещерата има общо 22 вида пещерни образувания от световно известни 28, а най-уникалното сред тях, са пещерните перли. Пещерата също е известна с това, че разполага с ритуална зала и всеки досега сключен брак, е устоял във времето.

Панорамна площадка ``Орлово Око`` - 4,2 км / 45 мин. пеша / 20 мин. с джип

Със своите 1563 м. надморска височина връх св. Илия е най-високата точка в околността. От платформата могат да се наблюдават Буйновско ждрело, село Борино, село Чала, село Ягодина, а в далечината – части от планините Пирин, Рила и планини в Гърция. По желание на гостите ни организираме екстремна разходка с джип до Орлово Око. Разходката започва от вилата и се извършва от професионален шофьор, специално подготвен за трудния терен.

Триградско ждрело и пещера ``Дяволско Гърло`` - 22,7 км / 60 мин. пеша / 30 мин. с джип

Дяволското гърло е пещера, която от незапомнени времена разпалва любопитството у хората. Още пристъпвайки през тесният, изкуствено прокопан тунел, който се ползва за вход към пещерата – долавяйки тътена на подземния водопад, който излива милиони кубици питейна вода в дебрите на земята – още тогава, с първите плахи стъпки разбираш, че си попаднал на необикновено място! Навлизайки в огромната с мащабите си подземна галерия, сякаш вече си в пастта на Дявола. Усещаш как земята под теб трепери и осъзнаваш, че цялото това представление на природата, сякаш цели да загаси огъня, който Дявола е разпалил дълбоко под земята!

Дяволска Екопътека - 6,3 км / 60 мин. пеша / 35 мин. с джип

Една от най-интересните и красиви еко-пътеки в Родопите! Дяволската екопътека определено е много различна от повечето екопътеки, през които сте преминавали. Редуват се идилични пътеки, дървени мостове, ждрела, водопади и скални арки.  Преминаването по екопътеката води до амплитуда на емоциите във всяка крайност – от най-голямото спокойствие, до страхотен адреналин и препускане на пулса.Участъците, през които се преминава, са съвсем различни и като трудност и като красота и усещане. Пътеката стига до природна забележителност „Дяволски Мост“, който се намира в местността „Хайдушки дол“. Мостът е дълъг около 10 м.

Местност Калето - Лъката гр. Девин - 31,9 км / 60 мин. с кола

Живописната екопътека се намира в защитена местност на 4.8 км. извън града. Показвайки различен характер през всеки сезон, тази пътека ще ви накара да се чувствате като в приказка. Ще имате възможността да минете през стотици метри мостчета, които се извиват над река Девинска. Да наблюдавате как балканска пъстърва скача в бързеите, докато вие си отдъхвате на сянка, а въздухът наоколо мирише на акация.

В пълна противоположност на екстремните красоти, които ще видите в Ягодина и Триград, тук е тихо и отпускащо. И човек отново си припомня, че красотите на Родопа, без значение дали груби и опасни, или тихи и спокойни – са неизчерпаеми!

Народен Събор в село Ягодина - 3.5 км / 30 мин. пеша / 15 мин. с джип

Оркестри от всички фолклорни области на страната се надсвирват на събора в село Ягодина. Фолклорното надсвирване се прави ежегодно, всяка година, в родопското село, станало известно не само с Ягодинската пещера, но и като място за сватбен туризъм. Надсвирването се провежда в местността “Нивището” край селото, до пещерна ниша, която осигурява допълнителна акустика, така че програмата на събора се чува и в съседните селища. Празникът на селото е първата събота и неделя от м. Септември. Има разнообразна програма: свирене на гайди, хора, веселба, надпяване, дискотека под звездите и заря.

 

Посети “Вила Иглика” и се наслади на спокойствието и красотата в цяла местност Ягодина!